VÄRIPIGMENTIT - KYRÖ DISTILLERY TYNNYRIVARASTO – ISOKYRÖ

Kyrö Distillery Company on viiden ystävyksen vuonna 2014 perustama ruistislaamo. Virkeä yritys on kahminut palkintoja nuoresta iästään huolimatta. Taskussa on mm. vuoden parhaan gin & tonicin -palkinto sekä muita tunnustuksia. Palkintojen myötä tuotanto on kasvanut nopeasti ja tislaamo tarvitsi lisää tilaa.

Uuden tynnyrivaraston tuli olla varastotilan lisäksi myös osa tuotantoprosessia. Viskin valmistuksessa itse valmistusprosessi on tärkeä: tislauksen jälkeen viski tulee varastoida puutynnyreissä vakioiduissa olosuhteissa vähintään kolme vuotta. Tuotantoprosessin ja palosuojauksen vaatimukset täytti parhaiten suorakaiteen muotoinen kokonaan betonista toteutettu elementtiratkaisu.

Kyrö Distillery halusi kunnioittaa juuriaan ja toivoi tynnyrivarastonsa sulautuvan saumattomasti pohjalaiseen kulttuurimaisemaan. Näin varaston ulkomuoto suunniteltiin muistuttamaan pohjalaista puulatoa kaikkine yksityiskohtineen. Julkisivuelementtien muotit tehtiin olemassa olevan vanhan ladon lautakuviosta hartsimuottitekniikalla, joka toistaa vanhojen lautojen pienimmätkin detaljit valmiissa betonijulkisivussa. Oikean, sään pieksemän värisävyn Oy Tara-Element Ab:n valmistamille elementeille antoi Semtun musta väripigmentti Bayferrox 360.

Avanto Arkkitehdit Oy:n suunnittelema viskitynnyrivarasto on ollut voitokas, sillä kohde voitti Vuoden Betonijulkisivu 2019 -palkinnon. Eikä ihme, onhan varasto moderni osoitus rakennustekniikasta, mutta silti alkuperäänsä kunnioittava.

TERÄSKUIDUT JA INJEKTOINTIAINEET – HSY JÄTEVEDENPUHDISTAMO – ESPOO

HSY:llä todettiin, ettei Suomenojan puhdistamon kapasiteetti tulisi riittämään tulevaisuudessa alueen jätevesien käsittelyyn. Alueen asukasmäärä on kasvanut tasaisesti ja lisäksi tarve jätevesien tehokkaampaan puhdistamiseen oli olemassa. Näin syntyi päätös rakentaa uusi jätevedenpuhdistamo Blominmäkeen. 

Blominmäen puhdistamo valmistuu vuonna 2022 ja korvaa Suomenojan jätevedenpuhdistamon toiminnot. Valmistumisen jälkeen puhdistamo käsittelee 400 000 asukkaan jätevedet Espoosta, Kirkkonummelta, Siuntiosta sekä Länsi-Vantaalta. Blominmäessä on lisäksi kapasiteettia laajentaa ainakin seuraavan sadan vuoden tarpeisiin.

Puhdistamot rakennetaan yleensä maan alle, jotta haitta asukkaille minimoitaisiin. Maanalaiseen rakentamiseen liittyy aina omat haasteensa jo olosuhteidenkin puolesta, josta esimerkkinä työnaikaisen valon määrä ja ilmanvaihto. Kalliorakentamisessa on tärkeää vahvistaa kallion seinämät huolellisesti, johon Lemminkäinen Infra Oy (myöhemmin YIT Infra Oy) löysi Semtun tuotevalikoimasta ratkaisun; teräskuidut. Yli 1600 tonnia WireFib®G75/40 -teräskuitua lisättiin betonimassaan Ruskon Betonilla, betonimassa kuljetettiin Blominmäkeen sekä ruiskutettiin kallioiden seinämiin. Tämän lisäksi kallion halkeamat täytettiin injektointimassalla, joka notkistettiin Semtun Sem®Flow Speed --notkistimella, jotta injektointimassa tunkeutuisi halkeamiin mahdollisimman pitkälle. Näin turvattiin kallioseinämien kestävyys seuraavillekin vuosikymmenille.

Lisäksi Blominmäen puhdistamon altaiden paikallavalurakenteisiin toimitettiin Ferbox® -työsaumaraudoitteita, Kunex®PVC-saumanauhoja, PC®Bentostrip ja Elastoswell -työsaumanauhoja, Pentaflex®KB-työsaumaprofiilit, Pentaflex®-läpivientejä sekä betonin koekuutiomuotteja.

BETONIN KIERRÄTYSLAITE – RUDUS MYLLYPURO BETONITEHDAS - TAMPERE

Vuonna 2016 Rudus perusti työryh­män seuraamaan betonitehtaiden jätevirtoja, jonka tavoitteena oli nostaa betoni­tehtaiden kierrätysastetta ja saavuttaa pit­källä tähtäimellä jopa 100 %:n kierrätysaste. Kierrätettävyydellä pyrittiin parantamaan ympäristöystävällisyyttä sekä aikaansaamaan kustannussäästöjä. Myllypuron vanha, ruuvipesuriin perustuva pesulaitos, ei vastannut Ruduksen tavoitteita, joten Rudus teki investointipäätöksen hankkia uuden tyyppistä tekniikka edustavan rumpupesurin.

Semtun edustama Gecon Flotmat F15-Kombi -rumpupesuri vakuutti Ruduksen kompaktilla rakenteellaan sekä kustannustehokkuudellaan. Lisäksi Gecon henkilökohtainen käynti paikan päällä vahvisti käsitystä toimittajan luotettavuudesta. Projekti sujui hyvin aina tilauksesta asennukseen asti ja käyttökokemukset ovat olleet positiivisia. Rumpupesurin pääkäyttäjät ovat kehuneet Gecon laitteistoa helppokäyttöiseksi sekä nopeaksi huoltaa. Lisäksi selkeää kustannushyötyä on jo havaittavissa; autot eivät enää aja kaatopaikalle jätebetonia, vaan se puretaan pesurille. Tulevaisuudessa Rudus tulee uusimaan muidenkin tehtaidensa laitteistoja, joten hyväksi havaittu yhteistyö Semtun kanssa saa jatkoa.

BETONILATTIAN KUIVASIROTTEET – SEIPARK – TORIPARKKI – SEINÄJOKI

Logistiikan merkitys suurissa kaupungeissa korostuu entisestään, kun kaupunkikeskustojen tila on kortilla. Näin myös Seinäjoella, jossa ihmisten liikkuvuuden, asumisen, palvelujen sekä kaupunki-infrastruukturin yhteensovittaminen on avainasemassa ja määrittää kaupungin toimivuuden.

Seinäjoen kaupungin pysäköinnin järjestämistä ja kehittämistä varten perustettiin pysäköintiyhtiö Seipark Oy. Seipark hyödyntää pysäköintiratkaisuissaan edistyksellistä teknologiaa sekä innovatiivisia pysäköinnin lisäpalveluja. Seiparkin maan alla sijaitseva Toriparkki sijaitsee kaupungin ytimessä ja on tärkeä linkki ihmisten ja palvelujen välillä. Toriparkin viihtyvyyteen on kiinnitetty erityisesti huomiota, kirkkaat värit sekä tilavat ja valoisat pysäköintitilat houkuttelevat parkkeeraamaan. Lisäksi esteettömät kulkutiet, useat uloskäynnit ja vapaiden parkkipaikkojen merkkivalot helpottavat parkkeerausta.

Pysäköintitiloissa lattian kestävyys on koetuksella, kun autojen renkaat, kosteus ja kemikaalit rapauttavat lattiapintaa. Semtun Sem®Quartz 700 -kuivasirote oli vastaus tähän haasteeseen. Sem®Quartz 700 soveltui kohteeseen, sillä tuotteella saadaan aikaan noin kolminkertainen kulutuskestävyys ja erinomainen iskunkestävyys verrattuna pelkkään betonipintaan. Lisäksi tuotteella käsitelty pinta on helppo pitää puhtaana. Rakennusurakoitsijana kohteessa oli Lemminkäinen Infra Oy ja lattiaurakoitsijana BKK-Betonilattiat

Semtu on rakennusalan tekninen tukkukauppa. Kehitämme ja toimitamme tuotteita ja ratkaisuja betoni- ja rakennusteollisuudelle – jo vuodesta 1942.